Deze ziekte staat bekend als de stille dood, maar als je hier op let dan kan je het tegenhouden.

In veel landen staat diabetes bekend als de stille dood. Dit komt omdat de symptomen van deze vervelende ziekte erg subtiel zijn en je ze makkelijk kunt verwarren met iets anders. Er zijn wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen die lijden aan deze ziekte. Door alert te zijn op de symptomen kun je ernstige complicaties voorkomen. Hieronder staat beschreven waar je op moet letten:

Vaak naar de wc moeten

Mensen met diabetes hebben in hun glucose toevoer en gebruik een storing. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel erg snel hoog wordt. Je lichaam ziet dit als waarschuwing en probeert de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk te verlagen door het weg te spoelen via urine.

Onwijs veel dorst

Wanneer je vaak moet plassen komt je lichaam vocht tekort. Vanuit je lichaam wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd om vocht in te nemen. Dit wordt een vicieuze cirkel want als je zoete drankjes drinkt, dan herhaalt het proces zich.

Afvallen zonder dat je daar mee bezig bent

Voor veel mensen klinkt dit als muziek in de oren. Voor mensen die lijden aan diabetes is dit een teken dat het lichaam niet meer normaal functioneert. Je lichaam spoelt de glucose weg en om je calorie tekort te compenseren haalt het eiwitten uit je spieren.

LEES OOK:  Als je weet dat dit in pindakaas zit, eet je het nooit meer!
Wonden die niet genezen

Heb je last van een snee die maar niet wil genezen? Het kan zo zijn dat dit komt door de diabetes. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen de bloedvaten beschadigd raken. Normaal gesproken komt er bij een wondje nieuw bloed naar de opening en start het genezingsproces. Wanneer de bloedvaten beschadigd zijn duurt dit langer dan normaal.

Het is niet zo dat diabetes van de een op de andere dag komt. Door op je voeding te letten zal de ontwikkeling van diabetes tegen worden gegaan. Een uitzondering voor erfelijke diabetes. Wanneer dit in je familie voorkomt, is het belangrijk om je jaarlijks te laten controleren. Als je er vroeg bij bent, kan je voorkomen dat de ziekte erger wordt en bij sommige vormen kan hij zelfs nog worden teruggedraaid.

Wat vind jij? Reageer hieronder: