Man richt zijn camera op het ijs – dan legt hij het ondenkbare op video vast.

Tijdens een onderzoek naar een ijskap legde fotograaf James Balog en zijn team iets erg ongewoons vast. James was in Groenland om beelden te verzamelen van camera’s die hier opgesteld waren om zo meer over de Noordpool te weten te komen.

Ze waren op zoek naar mooie beelden voor een documentaire maar wat er toen afspeelde kon niemand geloven.

De Amerikaanse natuurfotograaf James Balog geloofde voor een lange tijd niet in klimaatverandering, ondanks dat hij wel gespecialiseerd is in natuurfotografie. Hij lachte zelfs wetenschappers uit die beweerde dat de aarde aan het opwarmen was.

“Ik dacht niet dat mensen in staat waren om de basisprincipes van deze hele, gigantische planeet te veranderen. Het leek niet waarschijnlijk en zelfs onmogelijk”, zegt Balog.

Tot dat Balog in 2005 besefte dat er weldegelijk iets aan de hand was met het klimaat. Toen hij voor een foto-expeditie voor National Geographic op de Noordpool was zag hij met eigen ogen hoe klimaatverandering zijn werk deed.

10 jaar later werd zijn film ‘Chasing Ice’ gelanceerd, hierop werd het smelten van de ijskappen gefilmd door meerdere camera’s. Hier legde Balog een van de spectaculairste scènes ooit op vast!

In slechts 1 uur en 15 minuten waren Balog en zijn team toeschouwer van het smelten van een ijskap ter grootte van de Manhattan!

Zelfs het Guiness Book of World Records had aandacht voor deze heftige beelden en wilde hiermee ook duidelijk maken hoe ernstig de huidige situatie is.

Bekijk de krachtige video hieronder:

Hopelijk kan deze video meer mensen overtuigen van hoe ernstig de situatie wel is, zodat we samen kunnen vechten om de trend om te keren.