Last van veel maden in je kliko? Bah bah, op deze manier kom je er snel vanaf!

In de zomer is het lekker warm en dit brengt behalve een hoop voordelen helaas ook nadelen met zich mee. Eén van deze nadelen is dat je kliko één grote broeikas wordt, waardoor maden zich hier helemaal thuis voelen. Gelukkig hebben wij in dit artikel een aantal tips die je helpen bij het voorkomen van maden. Mocht je al last hebben van maden, geven we je ook tips over hoe je er van af komt!

Voorkomen van maden.
1. Leg een oude krant of een beetje stro onderin de container, op deze manier zullen je afvalresten niet meer aankoeken waardoor de maden weg blijven. Maden zijn namelijk dol op vochtige plekken, het stro of de krant houdt je container droog.
2. Wanneer je vis of vlees weggooit is het aan te raden het eerst in een zakje te stoppen. Zo kunnen vliegen geen eitjes leggen, en zullen er dus ook geen maden komen!
3. Maden zijn dol op donkere, vochtige plekken. Zet daarom af en toe je container op een kier zodat er licht bij komt, de maden hebben hier een hekel aan.
4. Het klinkt misschien gek, maar maden kunnen erg goed ruiken. Hang daarom een panty met mottenballen in je container, maden hebben een hekel aan deze geur! LET OP: Haal de panty er weer uit wanneer de container geleegd word, zo kun je hem blijven gebruiken!

ongedierte bestrijden

Afkomen van maden.
1. Hedera (beter bekend als klimop) bevat een gif waar maden niet tegen kunnen. Knip daarom een tak klimop af en leg deze in de container, de maden zullen sterven.
2. Maden kunnen niet tegen kokend water, giet daarom kokend water in je container om de maden tegen te gaan. Voeg hier een beetje groene zeep of azijn aan toe voor extra effect! LET OP: Giet er alleen kokend water in als de container leeg is en doe de deksel weer op de container wanneer je het water erin gegoten hebt, zo blijft de hitte in de bak.
3. Naast klimop hebben maden ook een hekel aan lavendel, ook deze plant is namelijk dodelijk voor de beestjes. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen de beestjes vermoordt, de plant laat je container ook nog eens heerlijk ruiken!
4. Strooi een flinke lading kiezelaarde in je container. Deze zandsoort kleeft aan de buitenkant van de container waardoor de maden uit zullen drogen.

maden bestrijden, ongedierte bestrijden, ongedierte verdelger

Zo kom je van die stinklucht af.
1. Trek je oude kleren aan en spuit de container een keer uit met de tuinslang of hogedrukspuit. Herhaal dit regelmatig om ervoor te zorgen dat de stank niet terug komt.
2. Gebruik azijn of afwasmiddel om je gft-bak schoon te maken, dit haalt de stank in no-time weg. LET OP: Gebruik je de gft-bak als compost? Gebruik dan alleen water om je bak mee schoon te maken: azijn en afwasmiddel zijn schadelijk voor de natuur.
3. Zet een kruidenpotje bij je container en strooi er iedere keer dat je er iets in gooit ook een beetje kruiden in. Je container zal alleen nog maar ruiken naar deze kruiden!
4. Strooi een beetje waspoeder onderin de container, zodra de container halfvol zit herhaal je dit. Op deze manier blijft je container lekker fris! LET OP: Ook bij deze tip geldt dat je dit niet toe kan passen als je het afval als compost gebruikt.
5. Zorg ervoor dat zuurstof bij je afval kan komen: laat je deksel dus openstaan op een kier.

 

Deel deze handige tips met al je vrienden en familie op Facebook!