Haal jij vaak de namen van je kinderen door elkaar als je ze roept? Dit is DE reden!

Bij veel ouders is het een bekend probleem: Wanneer ze hun kinderen willen roepen halen ze de namen door elkaar. Of wanneer ze de een aan willen spreken zeggen ze per ongelijk de andere naam, lastig he?

Ouders met meerdere kinderen herkennen zich ongetwijfeld in deze situatie, maar wat is hier nu precies de oorzaak van? Denk maar eens goed na over de laatste keer dat dit gebeurde, waarschijnlijk is het helemaal niet zo lang geleden. Gelukkig zijn wij er altijd om je de feitjes over dit soort onderwerpen te geven, lees maar verder…

Onderzoekers van de Duke University beweren dat het te maken heeft met de emoties. Zij omschrijven de term als ‘misnaming’, tijdschrift Quartz legt er meer over uit.

In totaal werden er ruim 1.700 mensen getest voor het onderzoek. Zij kregen eenvoudige vragen over de frequentie van de foute benaming en wat voor relatie ze hadden met de persoon waarvan ze de naam fout zeiden.
De moeders zitten er het vaakst naast, toont het onderzoek aan. Wanneer een moeder een van haar kinderen wil noemen, noemt ze de naam van de oudste broer het vaakst.

De onderzoekers hebben hier een wetenschappelijke verklaring voor. Het menselijk brein slaat geheugen op in de hersenen en deelt deze op in verschillende groepen, afhankelijk van relaties. Dit kunnen dus vrienden, familie, kennissen, maar zeker ook gezinsleden zijn. Al deze groepen worden door de hersenen opgeslagen.

LEES OOK:  Deze man laat zie hoe je gratis bamischijven kan scoren in de FEBO

De hersenen vormen als het ware dus een harde schijf waarin al deze groepen staan toegewezen. Het brein weet vaak wel naar welke groep hij moet zoeken, maar maakt regelmatig fouten bij het kiezen van de juiste persoon in de juiste groep. Dit komt vooral omdat je als je je kinderen roept je dit in slechts een fractie van een seconde bedenkt.

De wetenschappers zelf leggen dit fenomeen het beste uit: “Op een zogenaamde geheugenkaart associeert een moeder haar kind met haar broers en zussen.Als ze de naam van haar zoon herinnert, is het zeer waarschijnlijk dat ze per ongeluk de naam van de dochter kiest, in plaats van een collega, omdat ze is er een relatie tussen haar zoon en dochter is en niet met een collega. Met andere woorden, het betekent dat je moeder van een kind houdt als ze de naam van haar broer of zus noemt, want ze associeert ze met elkaar. “

Wanneer iemand je voortaan dus bij je verkeerde naam noemt kan je dit eigenlijk dus zien als een teken van liefde! 😉

Ken jij mensen om je heen die hun dierbaren vaak met de verkeerde naam aanspreken?

Deel dan dit artikel met ze zodat zij zelf ook begrijpen waarom ze dit doen!

Wat vind jij? Reageer hieronder: