Deze 4 aandachtspunten zorgen voor gewichtstoename tijdens de menopauze

Cortisol
De bijnieren maken cortisol (ook wel stresshormoon) vrij, hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel verhoogt en zo helpt het lichaam om genoeg energie binnen te krijgen.

Wanneer de bloedsuikerspiegel chronisch verhoogd is, kan het lichaam cortisolresistentie en bijnierinsufficiëntie ontwikkelen, waarbij het lichaam de vraag naar het gebruik van de brandstofbronnen niet kan bijbenen. Vervolgens wordt het als vet opgeslagen.

Leptine
Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door onze vetcellen Het hormoon wordt gestuurd om onze hypothalamus (in onze hersenen) te vertellen dat we verzadigd zijn. Leptine niveaus worden verhoogd als reactie op hogere niveaus van suikers zoals fructose.

Na verloop van tijd kunnen hoge bloedsuikerspiegels en hoge fructose niveaus leiden tot leptine-resistentie in de cellen van onze hypothalamus. Dit kan ons in de loop van de tijd doen geloven dat we niet verzadigd zijn, terwijl we in feite al vol zitten.

Hierdoor kunnen we een vreetkick krijgen zonder dat we echt vol komen te zitten.

Schildklierhormonen
Deze hormonen bepalen de hoeveelheid energie die de lichaamscellen kunnen produceren. In het geval van verhoogde schildklierniveaus, verbranden de cellen meer koolhydraten en vetten om cellulaire energie (ATP, Adenosine-trifosfaat) in de mitochondriën te produceren.

Wanneer de functie van de schildklierhormonen wordt veranderd, kan het lichaam onvoldoende energie produceren en koolhydraten en vetten verbranden, uiteindelijk worden deze in de cellen opgeslagen.

Om de balans van hormonen in het lichaam te behouden en zo de gezondheid te optimaliseren en gewichtstoename te voorkomen bij het betreden van de menopauze, moet u de onderstaande tips volgen:

Eet groen, schoon en mager
Om de gezondheid te optimaliseren, moet u een dieet volgen dat rijk is aan gezond voedsel. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel regelen en dus de hormonen in evenwicht brengen.

Zorg ervoor dat je de inname van groente verhoogt, bij voorkeur donkergroene bladgroenten. Vermijd groenten die zijn behandeld met chemicaliën, GGO’s, pesticiden en herbiciden en richt je op voedingsmiddelen die rijk zijn aan ontstekingsvetten.

Gebruik ook mager vlees of biologische voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren en zaden en noten.

Fysieke activiteit
Vrouwen ouder dan vijftig verliezen meestal hun spiermassa door te weinig te bewegen, dit veroorzaakt ook osteoporose. Probeer daarom minstens 20-30 minuten per dag te lopen. Het is belangrijk om actief blijven en je lichaam in goede conditie houden.

Deel dit bericht met al je vrienden en familie op Facebook!