De menopauze is een normaal en natuurlijk proces, de lichamen van vrouwen zijn ontworpen om er op een bepaald moment in het leven in te komen, dus je moet het niet als een probleem beschouwen. Toch leidt de verhoogde vetopslag tijdens de menopauze vaak tot gewichtstoename, dit gebeurt wanneer de productie van oestrogeen wordt verminderd.

Oestrogeen is een hormoon dat in de tienerjaren zwaar wordt geproduceerd, hierdoor worden de eierstokken geactiveerd en worden de eieren in de eileiders vrijgegeven. Dit proces gaat door tot eind jaren 40 en begin jaren 50 neemt het een beetje af. Uiteindelijk, wanneer de niveaus van oestrogeen dalen tot het punt dat de ova-afgifte wordt gestopt, verschuift het vrouwelijk lichaam zijn energieverbruik van reproductie naar behoud van de gezondheid.

Op dit moment wordt het lichaam vatbaarder voor hormonale variaties en veranderingen, die vaak leiden tot een hoger vetpercentage. Toch is gewichtstoename niet de enige boosdoener tijdens de menopauze, een hormonale onbalans in het lichaam kan hier namelijk aan bijdragen. Daarom speelt de balans van insuline, cortisol, schildklierhormonen en leptine een grote rol.

Insuline
Dit hormoon vermindert de circulatie van de bloedsuikerspiegel, om een insulinesaldo te garanderen, moet u dus voedingsmiddelen met een lage glycemische index eten en voedingsmiddelen vermijden die rijk zijn aan koolhydraten.

Dergelijke voedingsmiddelen veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel en veroorzaken na verloop van tijd insulineresistentie, hierbij worden de cellen van het lichaam minder gevoelig.

Dit veroorzaakt op zijn beurt gewichtstoename, omdat de bloedsuikerspiegel uit de bloedbaan moet worden verwijderd en voor opslag naar de vetcellen wordt gestuurd.

lees de 4 aandachtspunten op de volgende pagina!

Wat vind jij? Reageer hieronder